Seitanribbe med rosenkål

 

Ingredienser:

Seitan

  • 1 kg hvetemel

  • 600 gram vann

  • 1 teske paprikapulver

  • 1 teske hvitløkspulver

  • 1 spiseskje marmite

  • 1 teske salt, 1 teske tørket tang

  • ½ håndfull tørket sopp

Rosenkål:

  • 400 gram rosenkål

  • 4 spiseskjeer soyasaus

  • 2 spiseskjeer riseddik

  • 2 spiseskjeer sukker 

Seitanribbe med rosenkål, fermenterte tyttebær og brun saus.

Her kommer den glade juletid og nå er det tid til at lage spennende og hjertevarmende tradisjonsmat. Vi røsker litt i tradisjonene og bringer en oppskrift på seitan ribbe, med fermenterte tyttebær og brun saus. Seitan er en 1500 år gammel kjøtterstatning og er utrolig morsom å lage. I denne oppskriften blir det til ribbe, men når du først har lært deg å lage seitan, kan du bruke det til utrolig mange forskellige ting.

Bland mel og vann og elt til en deig. Ta deigen i en skål og dekk den med kaldt vann. La stå i minst 5 timer. Det letteste er at lage den på kvelden dagen før og la den stå i kaldt vann over natten. Hell vannet fra og hell nytt vann på. Vask deigen. Dette gjør man ved å elte deigen oppi vannet. Vannet kommer til å bli helt hvitt, fordi stivelsen vaskes vekk. Det som blir igjen er proteinet, gluten. Hell vannet fra når det blir hvitt og fortsett prosessen inntil deigen er lysebrun og vannet nesten er transparent (se video). Når deigen er ferdigvasket, skjæres den i 3 lengder og flettes (se video). Det bindes knute på den flettede klumpen, som da kokes i kraft i 1,5 time. Kraften lager vi ved å blande paprikapulver, hvitløkspulver, marmite, salt, tang og ½ håndfull tørket sopp for ekstra umami. Når klumpen er ferdigkokt tas den ut av kraften. Deretter skjærer man riller i overflaten på kryss og tvers, så det blir svor på toppen. Klumpen pensles med sesamolje før den settes i ovnen på grillfunkjson og høy varme. Når det er knasende svor på toppen av seitanen er den klar til å serveres.

Bland soya, riseddik og sukker i en skål. Ha i rosenkålen og vend den godt i blandingen. Stek i ovnen ved 200 grader inntil de er brune og fine. Saus; 100 gram smør, 2½ spiseskjeer hvetemel, 500 gram havremelk, 2 teskjeer marmite, 3 teskjeer med eplesidereddik, 2-3 teskjeer salt, 3 lauerbærblader, 1 teskje knuste pepperkorn. 

Smelt smøret i en gryte og tilføy hvetemel. Stek denne blandingen litt, for å bli kvitt melsmak i den ferdige sausen. Hell i 500 gram/500 ml med havremelk og rør rundt. Tilføy marmite, eddik, salt, pepperkorn og lauerbærblader og la sausen småkoke, mens du rører.

Surkål: Finnsnitt hodekål og fyll på et norgesglass. Putt nelliker, kanelstang og svarte pepperkorn i. Bland 960 gram vann med 40 gram salt og oppløs salten. Hell saltlaken over kålen til alt er helt dekket av vann. La stå på kjøkkenbenken 5-7 dager og åpen glasset en gang i blant for å lukke ut luft. Kok potet i saltet vann inntil den er myk. 

 
Forrige
Forrige

Asiatisk ribbe med mangosalat

Neste
Neste

Sarah Bernard