Når Nette (8) mater hønene sine, reduserer hun nærbutikkens søppel

Hønsesnacks. Nette Kyid og familien hennes har fuglehold som hobby. De setter stor pris på å kunne hente grønnsaker som ikke lenger er salgbare på nærbutikken i Valnesfjord, men som likevel er super hønsemat.

| Tekst og foto: Inger E. Eftevand Orvin

 

Å få ned matsvinn handler ikke bare om økonomi. Det handler mest av alt om å ta samfunnsansvar.

– Vi erkjente at vi måtte endre oss og ikke bare gjøre som før, sier butikksjef ved Coop Prix i Valnesfjord, Camila C. Hareide.

Nylig kunne gjengen som hun med stolthet omtaler som «den fineste flokken i Nordland» sette både kake og pizza på bordet i det lille spiserommet bak lageret i butikken, og feire at de hadde nådd det aller viktigste målet for nærbutikken i «Vakkerbygda», nemlig å redusere matsvinnet til under en halv million kroner per år. «Bra jobbet med svinntall», stod det på marsipankaka.

Butikksjef ved Coop Prix i Valnesfjord, Camila C. Hareide

 

 Er det virkelig mulig?

– What?? Tenker du kanskje, du som leser disse formidable tallene. Går det virkelig an? Hvor mye matsvinn var det egentlig snakk om i utgangspunktet?

– I 2019 hadde vi et tap av omsetning på ca. 700 000 kroner, forklarer Camila. Tre år senere var tapet redusert til 476 000 kroner, og det var altså det som ble ettertrykkelig feiret.

Nå kan det fortsatt høres ut som et svimlende stort tall, men i prosent handler det om en nedgang fra 2,47% til 1,67% av omsetning.

– Vi vil alltid etterstrebe å få dette tallet så lavt som mulig, forteller butikksjefen, som også måler nedgangen i matsvinn på følgende måte:

– Tidligere sendte vi av gårde fire store søppeldunker med matavfall i uka, nå har vi redusert til en liten dunk.

I dag henter vi iskrem! Salgssentralen hos Huset i Svingen på Fauske henter jevnlig matvarer hos Coop Prix i Valnesfjord. −Det er blitt trendy å være matredder, forteller f.v. driftsleder hos Huset i Svingen, Tommy Fagerhaug. Butikksjef Camila Hareide og daglig leder ved Galvano Tia som eier Huset i Svingen, Hans Austad, kunne ikke vært mer fornøyd med samarbeidet.

 

Gratis mat er også svinn i regnskapet

For den som tenker at dette regnestykket går jo ikke helt opp, har Camila forklaringen:

– Også den maten som vi donerer til for eksempel bønder eller Matsentralen på Huset i Svingen, blir i vårt regnskap registrert som matsvinn. Derfor er søppelet vi sender fra oss til Iris, også en god indikator på hvordan det står til, sier hun.

Når Nette Kyid og familien hennes henter grønnsaker til fuglene sine, er de med på å redusere den mengden matsøppel som Coop’en må betale for å bli kvitt. Det samme gjelder Matsentralen hos Huset i Svingen.

 

Trendy å «redde» mat

– Vi ønsker å senke terskelen for å benytte mat som ellers ville blitt kastet. Det trenger ikke å ha noe med dårlig økonomi å gjøre. Å bidra til å minke matsvinn er et samfunnsansvar vi alle må ta, sier daglig leder i Galvano Tia, Hans Austad. Han får støtte fra Tommy Fagerhaug , driftsleder på Huset i Svingen.

– Vi ser at det er en trend. Folk ønsker å være med og ta ansvar for å få ned det store matsvinntallet vi har i Norge i dag, sier han.

For Camila og gjengen oppleves det meningsfylt å sende fra seg godt spiselig mat som både mennesker og dyr kan ha glede av.

– Da er det viktig å tenke på at matsvinn ikke bare handler om omsetning. Det handler også om å redusere den søppelmengden vi sender fra oss, avslutter Camila Hareide.

Mye mindre matsøppel. Fra å sende avgårde fire store dunker med matsøppel i uka, kan Camila Hareide med stor glede konstatere at de nå klarer seg med bare én liten dunk.

Forrige
Forrige

Susann er årets frukt og grønt motivator

Neste
Neste

– Sammen kan vi utrette mirakler